Kako da vaš srebrni nakit ostane sjajan i čist što dulje?
Objavila      01.09.2023.     Home , Beatus - korisne objave   Komentari 0
Kako da vaš srebrni nakit ostane sjajan i čist što dulje?

Imate ili želite kupiti komad srebrnog nakita? Važno je biti upoznat s time što je srebro i kako se održava.


Srebro je kemijski element koji je u periodnom sustavu elemenata određen simbolom Ag. Elementarno srebro jest bijel, sjajan, kovak, lako obradiv i mekan plemenit metal, sa karakterističnim srebrnim sjajem kad je ulašteno. Vrlo je rastezljiv, pa se može rastezati u listiće i izvlačiti u žicu (poslije zlata, najlakše se oblikuje i obrađuje plastičnim deformacijama).

Srebro je stabilno u vodi, kemijski relativno inertno i mnogo reaktivnije od zlata. Zbog prilično visokog standardnog potencijala srebro se ne otapa u neoksidirajućim kiselinama. Otapa se u dušičnoj i vrućoj koncentriranoj sumpornoj kiselini. Njegovo otapanje u zlatotopci brzo se zaustavlja jer se na površini metala stvara zaštitni sloj srebrovog(I) klorida.

Vrelište mu je na 2162 °C.

Pri sobnoj temperaturi na zraku je postojano i ne oksidira se, ali ulašteno srebro zbog izlaganja vremenskim prilikama, prvenstveno sumporovodika (H2S) sadržanoga u nečistu zraku, polako utječu na njega, te nakon duljeg vremena, može izgubiti sjaj i potamnjeti od svoje svijetle sivobijele kovinaste boje do sivobijelog traga, koji može doći do crnog sulfidnog sloja – srebrovog sulfida.

Srebro se najviše upotrebljava u obliku slitina, od kojih su najvažnije one s bakrom, cinkom i niklom.

U usporedbi s vrlo čistim srebrom, te su slitine jeftinije, čvršće i otpornije na trošenje.

Legure srebra upotrebljavaju se za izradu nakita, kovanog novca (kovanica), a u obliku tzv. tvrdih lemova koriste se za lemljenje ugljičnih i legiranih čelika, bakra, nikla, titanija i legura plemenitih metala.

Najveća količina proizvedenoga srebra (oko jedne trećine svj. proizvodnje srebra) rabi se za kovanje novca (slitina s 5 do 50% bakra), u proizvodnji nakita (slitina do 20% bakra) i pribora za jelo. Ono što nas prvenstveno zanima jest srebrni nakit.

Čišćenje i održavanje srebrnog nakita


Prvi i važan korak u čišćenju novog nakita kako bi ga se održalo svijetlim prije svega je sprječavanje tamnjenja. Iako se rijetko o tome priča, sprječavanjem tamnjenja uštedjet će te sate vremena čišćenja srebra kasnije. 

  • Trebali biste ukloniti sav nakit od srebra kada nanosite parfeme, lak za kosu, losione i slične predmete.
  • Pokušajte izbjeći mrljanje nakita šminkom, hranom i pićem. Ako svoj nakit zamrljate gore navedenim, odmah isperite vodom i sapunom (po mogućnosti blagim, bez fosfata).
  • Izbjegavajte jake kemikalije, poput onih koje se nalaze u bojanju kose i bojama; oni mogu odmah potamniti srebro.
  • Uklanjanje nakita kad se kupate ili plivate može biti potrebno, a možda i ne. Samo nakon toga isperite vodom i sapunom kako biste očistili zaostale kemikalije.

Najčešći način čišćenja nakita od srebra je uporaba meke krpice za poliranje na komadima koje često nosite. To pomaže ukloniti svu prljavštinu ili ulja koja mogu doći na vaš nakit u dodiru s kožom i okolinom. Mekana neabrazivna krpa poslužit će ili posjetite zlatarnu za kupnju kemijski tretirane tkanine za poliranje, posebno dizajnirane za poliranje nakita. Učestalost takvih čišćenja ovisit će o svakoj osobi, ali osnovno i brzo pravilo je obrisati komad kad god osjetite da sjaj izgleda mutno ili prije nego što ga pohranite na dulje vrijeme.

Srebrni nakit koji se neko vrijeme neće nositi mora biti zatvoren u plastičnu ili platnenu vrećicu kako bi se smanjila izloženost kisiku, vlagi i oštećenjima.

Za temeljitije čišćenje mogu se koristiti deterdženti. Jedna od metoda je da na nakit stavite nekoliko prstohvata sode bikarbone ili drugih blagih nefosfatnih deterdženata, a zatim operite vodom bez minerala trljajući prstima ili mekom krpom. Pročišćivači ili mekane četkice za zube mogu se koristiti za dublje čišćenje samo ako je potrebno, jer mogu ogrebati površinu i otupiti sjaj nakita.

Dostupna su i kemijska sredstva za čišćenje, ali ponovljena upotreba tekućih sredstava za čišćenje može rezultirati prekovremenom promjenom boje, stoga se takva sredstva za čišćenje smiju koristiti samo umjereno i samo kada druge metode čišćenja ne uspiju.

Pri čišćenju bilo kojom od ovdje navedenih metoda, izbjegavajte izravno čišćenje bilo kakvog dragog kamenja jer ćete otupjeti lak.

Comments

Log in or register to post comments

Pretraga članaka

Novi članci

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam osigurala najbolje iskustvo na našoj web stranici.